luni, 11 aprilie 2011

Antioxidantii, pe unde sa-i gasim


Toata lumea este interesata de posibilitatea incetinirii proceselor de degenerare si imbatranire. Toti visam la tineretea fara batranete.Si evident ca au aparut si modalitatile prin care iti poti vedea visul cu ochii- descoperirea antioxidantilor si a minunatelor lor calitati. In orice plafar/farmacie gasesti coenzime, omega, vitamine, acizi de toate neamurile si asa mai departe, toate sintetizate pentru tineretea ta perpetua. Sunt bune, sunt concentrate - o pastila aduna tot ce e mai bun dintr-un kilogram de urzici- Un alt avantaj al pastilelor este ca poti lua suplimente cu antioxidanti produsi in mod normal de corpul tau - coenzima Q10, acid alfa lipoic. Uneori organismul nostru- in mod special ficatul, este atat de obosit si intoxicat incat nu mai produce toate aceste substante in cantitatile suficiente sau chiar de loc.Dar...ce fac oamenii carora nu le place ideea de "pastila"? Ei cum raman tineri? Cu gandul la ei si citind o carte despre detoxifierea ficatului urmata de un studiu despre antioxidanti m-am gandit sa va ofer o lista cu cele mai interesante "alimente" care sunt surse de antioxidanti naturali. Singurul dezavantaj este ca trebuie sa ai ceva mai multa perseverenta - o cura cu antioxidanti din alimente dureaza ceva mai mult deoarece cantitatile nu sunt la fel de concentrate ca intr-o pastila :)
Puterea antioxidanta totala a unui aliment de a detoxifia radicalii liberi este masurabila si se exprima in "valoare ORAC"- capacitatea de absorbtie a radicalului oxigen. Cu cat valoarea este mai mare cu atat antioxidantul din alimentul respectiv este mai puternic.
In ordinea descrescatoare a valorii ORAC aveti urmatoarea "lista de cumparaturi" ;)
RODIE
AFINE
MURE
VARZA
CAPSUNI
SPANAC
ZMEURA
BROCOLI
PRUNE
GERMENI DE LUCERNA
SFECLA ROSIE
AVOCADO
PEPENE
STRUGURI ROSII
PORTOCALE
ARDEI
CIRESE
KIWI
GRAPEFRUT
ROSII
Specialistii in domeniu recomanda ca zilnic sa mancati cel putin 5 alimente din lista de mai sus. Pentru eficienta eu va recomand sucurile din fructe/legume. Sunt mult mai concentrate comparativ cu o cantitate egala de fruct crud. Pe langa ele includeti in dieta zilnica seminte crude de in, dovleac, floarea soarelui, migdale, nuci. Nu faceti economie la patrunjel, busuioc, marar sau la orice zarzavat cu frunze verzi(spanac tanar, salvie, rucola). Pentru asimilarea de sulf mancati usturoi, ceapa uscata sau verde. Asezonati salatele cu zeama de lamaie.
Incercati o cure de dezintoxicare a ficatului timp de 2 saptamani pentru refacerea stocurilor naturale de coenzime si acizi din corpul vostru. Renuntati la painea alba, grasimile saturate, lapte, cafea si alcool pentru o vreme. S-ar putea sa va placa ce veti vedea in oglinda!
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu