luni, 27 august 2012

Trofologia I



Trofologia este arta combinarii alimentelor pe principii sanatoase. Citind cu mult spor carti de "stiinta" alimentatiei cat si carti de TAO si am colectionat si compilat mai multe sfaturi pe care cred ca este bine sa le impartasesc cat mai multor oameni.
Regimul alimentar al unui om trebuie sa fie echilibrat din punct de vedere al energiilor Yin/Yang, si armonizat cu anotimpul si cu starea de sanatate. Chinezii pluseaza si spun ca trebuie sa fie in armonie cele Patru Energii cat si cele Cinci Arome :)
Cele 4 energii sunt: fierbinte, cald, racoros si rece.
Alimentele din categoriile fierbinte si cald sunt stimulatoare pentru organism, generatoare de caldura si sunt de tip Yang. Sunt recomandate iarna si in cazul bolilor "reci" - frisoane, oboseala, anemie. Exemplu: carnea de vita, pui, oaie, ardeiul iute.
Alimentele racoroase si reci calmeaza organismul, sunt racoritoare si sunt de tip yin. Sunt recomandate mai ales vara si in timpul bolilor "fierbinti" - febra, hipertensiune. Ex: pepene verde, varza, pere, dovlecel, lamaie
Cele 5 arome sunt asociate celor 5 elemente si fiecare din ele prezinta o afinitate pentru un anumit organ, sau mai exact unei perechi yin/yang dupa cum urmeaza:
dulce - elementul PAMANT- afinitate pentru pancreas si stomac
amar - element FOC - afinitate pentru inima si intestin subtire
acru - element LEMN - afinitate pentru ficat, vezica biliara
iute - element METAL - afinitate pentru plamani si intestin gros
sarat - element APA - afinitate pentru rinichi si vezica urinara
Toate cele de mai sus apartin TAO. Dar exista si varianta mai "normala" de sfaturi practice :)
" Ne bazam pe mancaruri si pe bauturi pentru a ne cultiva viata. Dar daca nu stim ca naturile substantelor pot fi contrarre una altei si le consumam impreuna fara sa tinem cont de acest lucru, organele vitale isi vor pierde armonia si in curand vor apare consecinte dezastruoase." Ai zice ca este un citat dintr-o carte contemporana despre regimul disociat, da? Ei bine nu! Este din scrierea numita "Cunostinte esentiale despre mancare si bautura" scrisa la anul 1300 ;)
Tragand o line sub mai multe observatii si recomandari rezulta urmatoarele combinatii nefaste:
proteine + proteine - carne cu oua, carne cu lapte, peste cu branza
proteine + acizi - carne cu fructe/sucuri acide, carne cu sosuri pe baza de otet
proteine + grasimi - carne grasa, carne slaba prajita in grasime animala
proteine + zaharuri - lapte cu zaharuri, carne cu sosuri dulci, branza cu fructe dulci
proteine + amidon - carne cu cartofi/paine/paste, oua cu paine, lapte cu cereale, orez cu lapte
amidon + acizi - cereale cu suc de fructe acide (portocale), orez cu sos acru, paste cu sos de rosii
amidon + zahar - cereale indulcite, prajituri mai ales cu glazura, paine cu miere sau cu dulceata
Cam atat pentru astazi caci mi s-a facut o foame...
Urmeaza o poveste despre laptele pasteurizat si alte detalii culinare.
O zi minunata si tot ce este mai bun!

4 comentarii:

  1. Chiar ca ti se face foame dupa ce citesti lista de combinatii, mai ales ca acopera foarte multe tipuri de mancaruri cu care suntem destul de obisnuiti.
    Ma intreb cum ar fi mai bine sa le imperechezi si cum stii carei perechi de organe te adresezi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, asa cum poti citi in toate cartile "moderne" de nutritie, NU le imperechezi. Mananci disociat :)
    Iar despre adresarea catre organe este si mai simplu- iti faci o analiza sincera a corpului tau: ce simt cand ma gandesc la un anume organ, este ceva care ma deranjeaza, fac anume excese (fumezi, bei alcool), ai suferinte exprimate deja la nivel somatic? Iti vei raspunde singur cui sa te adresezi mai intai. Este simplu trebuie doar sa ai atentia orientata si inauntru :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut!Am citit si eu putin despre trofologie din tao si as avea o intrebare. Rosia-fruct acid poate fi combinata cu legume? Sau in sens mai larg, cu ce pot fi combinate fructele acide?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut! Rosia se poate combina in salate FARA cartofi, fasole, linte, naut (care au amidon). In salata "verde/asortata" se poate diminua aciditatea cu zeama de lamaie (lamaia este alcalina).
    Fructele este preferabil sa fie mancate separat de alte mancaruri (nu la sfarsitul mesei) iar in salata de fructe nu se amesteca banane cu portocale, de exemplu. Am auzit multe persoane care spun ca nu mananca fructe acide ca sa nu le scada pH-ul in organism...Nu se gandesc insa ca in acele fructe se gasesc mai multi antioxidanti decat in dovlecelul fad pe care-l mesteca toata ziua ;)
    Fructele acide pot fi "domolite" cu zeama de lamaie.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere