vineri, 7 ianuarie 2011

Despre uleiuri esentiale- partea I


Uleiurile esentiale sunt substante volatile aromatice produse de plante si pot fi extrase sub forma de lichid. Desi sunt numite uleiuri, aceste substante nu contin materii grase: o picatura pusa pe o foaie de hartie nu va lasa nicio urma grasa, spre deosebire de uleiurile vegetale.
Regnul vegetal cuprinde cateva sute de mii de specii de plante, iar 4000 dintre ele produc esente aromatice. Totusi, doar cateva sute produc esente in cantitate suficienta pentru a putea fi extrase.
Extractia esentelor aromatice se face prin 3 procedee:
» presare la rece, pentru unele plante (citricele - a caror coaja contine uleiuri esentiale)
» extractie cu solventi, mai ales pentru florile fragile
» distilare, un procedeu inventat in secolul XI si utilizat frecvent in prezent
Extractia uleiurilor esentiale este costisitoare, din cauza cantitatii mari de materie prima necesara: este nevoie de cca 35 kg de plante pentru a obtine un litru de ulei esential si de mult mai mult in cazul unor plante precum trandafirii. Asa se explica preturile mari cerute pentru uleiurile esentiale veritabile. In industria parfumurilor se folosesc insa uleiuri sintetice, care nu sunt adecvate pentru aromaterapie si nici pentru preparatele cosmetice "corecte".
Uleiurile esentiale contin cateva sute de tipuri diferite de molecule, fiecare avand proprietati specifice (antiseptice, bacteriene, imunostimulatoare, decongestionante, etc.) Salvia, de exemplu, contine 250 molecule diferite, dintre care 75% provin din familia esterilor si 15% sunt monoterpene. Moleculele actioneaza in sinergie, ceea ce explica polivalenta uleiurilor esentiale si spectrul lor vast de actiune. Odata ce se cunosc proprietatile familiei de compusi si concentratia lor in uleiuri esentiale, se pot determina efectele acestora (benefice sau daunatoare).
Proprietatile uleiurilor esentiale nu trebuie niciodata amestecate cu cele ale frunzelor sau florilor unei aceleasi plante. De asemenea, nu trebuie confundate uleiurile esentiale, esentele culinare si parfumurile.
Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate in elemente chimice active si pot prezenta anumite riscuri. Unii compusi sunt agresivi asupra pielii sau a mucoaselor, altii pot fi toxici in doze mari sau utilizate pe o perioada lunga de timp. Uleiurile esentiale nu trebuie in principiu sa fie ingerate in stare pura. Ca in cazul tuturor medicamentelor, trebuie sa va conformati recomandarilor de utilizare exprimate de un medic specialist sau un aromaterapeut atestat.
In sfarsit, trebuie stiut ca una si aceeasi planta poate include specii diverse, fiecare avand componente diferite. De exemplu, lavanda (Lavandula) are mai multe specii, printre care officinalis, latifolia, stoechas, etc. Prin urmare, numele latin intreg este cel care indica specia de planta. Locul de cultura (clima, altitudine, compozitia solului) poate de asemenea influenta compozitia chimica a unei plante si implicit calitatea si compozitia uleiului esential extras.

Uleiurile esentiale se pastreaza departe de lumina si caldura. Daca sunt pastrate in conditii optime, uleiurile "adevarate", nediluate,-absolutul- sunt valabile si cativa ani de zile. Uleiurile care dureaza cel mai mult si devin mai bune pe masura ce trece timpul, sunt de obicei rasini dense, precum tamaia si smirna, esente lemnoase precum santalul, radacini precum cea de vetiver (Chrysopogon zizanioides) si alte uleiuri, inclusiv nard si patchouli.

In aromaterapie, ca si in parfumerie de altfel, uleiurile esentiale sunt adesea clasificate dupa nota (nota de varf, nota de mijloc sau inima parfumului si nota de baza). Nota reprezinta ritmul in care uleiul se evapora, sau cat de mult persista mirosul. Pentru a crea un produs cosmetic cu un miros "rotund" trebuiesc incluse uleiuri apartinand tuturor celor trei categorii:

Notele de varf rezista cel mai putin, dar sunt cele mai stimulatoare. Parfumul rezista intre 3 si 24 de ore. Exemple de note de varf sunt: busuioc, bergamota, coriandru, eucalipt, lamaita, portocal amar, menta, salvie, cimbru.

Notele de mijloc au o durata medie de evaporare si au un parfum puternic, ce dureaza 2-3 zile. Exemple de uleiuri de mijloc sunt: roinita, musetel, fenicul, geranium, isop, ienupar, levantica, rozmarin.

Notele de baza se evapora cel mai lent si dureaza pana la o saptamana. Acestea au o aroma dulce si relaxanta, cu un efect recomfortant asupra corpului. Exemple de note de baza sunt: cedru, cuisoare, tamaie, ghimbir, trandafir, santal.

In episodul urmator: sugestii de dilutii, precautii generale in utilizarea UE, lista detaliata a uleiurilor cu probleme, lista cu intensitatea mirosului (din tratatul lui Louis Appel) si daca sunteti cuminti si o clasificare "Yin - Yang" dupa Robert Tisserand.

O zi cu un parfum minunat!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu