luni, 24 ianuarie 2011

Uleiurile infuzate


Prepararea uleiurilor infuzate din plante

Uleiurile obtinute prin macerarea plantelor in uleiuri vegetale se numesc uleiuri infuzate. Acestea pot fi utilizate in locul uleiurilor de masaj simple sau ca materii prime in diverse produse cosmetice - sapunuri, creme, unguente.

De ce aveti nevoie? pai de plante si de ulei :D

Alegeti un ulei mai "gros", ca cel de masline pentru preparatele medicinale precum unguentele si alegeti uleiurile usoare pentru produsele cosmetice sau masaj- migdale dulci, samburi de struguri, ulei de orez.

Calitatea plantelor este foarte importanta. Cultivarea plantelor este o solutie ideala, insa nu intotdeauna posibila. Calitatea se poate determina prin miros, vaz si gust. Plantele uscate nu trebuie sa fie maronii si lipsite de viata, ci trebuie sa aiba aroma, culoare si, in mod ideal, sa fie cultivate organic. Nu depozitati plantele semiuscate in pungi de plastic. Daca pentru infuzare folositi plante proaspete utilizati-le cat mai repede dupa recoltare. Recoltarea plantelor se face la momentul de maxima concentratie a substantelor dorite. Frunzele se recolteaza inainte de maturitatea deplina, ca si lastarii verzi. Florile se recolteaza imediat dupa ce s-au deschis iar radacinile , in general, toamna dupa cadrerea frunzelor sau primavara inainte de vegetatie. Exista particularitati diferite pentru diverse soiuri de plante asa ca cel mai indicat este documentarea inainte de recoltare. Ca moment al zilei, recoltarea optima se face dimineata devreme inainte ca principiile volatile sa dispara sub actiunea soarelui.

Uscarea plantelor proaspete se face in locuri umbroase si bine aerisite. Cu cat este mai intunecat locul de uscare cu atat se va pastra mai bine culoarea plantei. Dupa ce s-au uscat plantele se pastreaza in pungi de hartie.

Uleiurile folosite trebuie sa fie in termen de garantie, sa nu aiba depuneri sau mirosuri nepotrivite. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este de preferat in locul celui rafinat - are mai multa vitamina E, care actioneaza ca un conservant. Este de preferat sa folositi un singur fel de ulei pentru o infuzare. Daca aveti nevoie de o cantitate mai mare puteti combina uleiurile dupa infuzare.

Cum se face?

Plantele uscate se toaca marunt, daca este cazul chiar si cu un blender - pentru radacini. Se pun intr-un vas - de preferinta de sticla- si se toarna ulei pana ce se acopera planta. Mai verificati peste o zi sau doua; s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati ulei. Pastrati amestecul intr-un loc caldut si amestecati zilnic, scuturand vasul. Temperatura ideala este de 21-26°C, insa fluctuatiile de temperatura nu dauneaza uleiurilor. Lasati amestecul la macerat doua saptamani. Uleiul se strecoara prin tifon si se pastreaza intr-un loc racoros. Este dificil de dat o masura pentru fiecare planta, deoarece acestea difera in textura, greutate si volum. Pentru a dubla concentratia, se poate adauga un alt lot de plante la acelasi ulei, care se va numi ulei dublu infuzat.

Puteti infuza pastai de vanilie, coaja de portocala si de lamaie (numai partea colorata) pentru miros. Pentru o frumoasa culoare portocalie puteti infuza felii de morcov. In functie de destinatia finala a uleiurilor posibilitatile sunt nenumarate.

Spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu