miercuri, 26 ianuarie 2011

Crema pentru corp


Iarna majoritatea oamenilor se plang ca au pielea uscata. Frigul, apa bauta in cantitate mai mica- ca de este frig si parca nu-ti vine- si mai ales aerul uscat din casele noastre, uneori mult prea incalzite, actioneaza asupra pielii. Ce putem face? Beti ceaiuri calde care sa suplineasca apa, folositi umidificatoare sau in extremis puneti un prosop umed pe calorifere si ungeti pielea cu crema. Crema este preferabila unturilor deoarece uleiurile sunt emoliente iar partea umeda este hidratanta, asadar dublu avantaj.
Pentru ca nu sunt de acord cu cheltuirea banilor pe produse cosmetice cu compozitie aproape SF (daca citesti o eticheta trebuie sa stai cu wikipedia langa tine si tot nu cred ca le gasesti explicatii la toate chimicalele), va impartasesc o reteta extrem de simplu de realizat.
Necesar: recipient pentru preparare - din ceramica/sticla cu capacitate de aprox. 500g , un vas cu apa fiarta - pentru bain-marie, un instrument de amestecat - eu folosesc un pamatuf pentru ceai, borcan/cutie pentru crema.
Materie prima: ulei de masline 50g, ulei de soia 20g, ulei din samburi de struguri 50g, unt de shea 20 g, unt de cacao 20g, unt de cocos 50 g, ceara de albine 30 g, apa de flori - aproximativ 50 ml, uleiuri esentiale daca doriti o varianta parfumata.
Uleiurile folosite se pot infuza cu diferite plante: galbenele, trandafiri, levantica, fiecare dupa preferinte. Apa de flori poate fi si ea de trandafir, de flori de portocal, de lavanda sau orice alta varianta gasiti si va place. Daca nu aveti apa de flori puteti folosi apa distilata de la farmacie.
Se pune pe foc vasul cu apa si deasupra recipientul in care se va prepara crema - bain-marie. Se cantaresc ingredientele si toate , mai putin apa se pun la topit. Se amesteca incet pana la dizolvare fara a lasa uleiurile sa se incinga mai mult decat este necesar. Apa de flori se incalzeste si ea pana la aprox. 40-50 grade Celsius - nu trebuie termometru, se poate aprecia si la mana.
Uleiurile se iau de pe foc si se amesteca incet pentru a se racori, pana la o temperatura de aproximativ 50-60 grade Celsius. Daca vreti sa adaugati uleiuri esentiale pentru miros o puteti face doar dupa ce amestecul s-a mai racit. La temperaturi mai mari uleiurile esentiale se evapora si nu va ramane nici urma de miros. Nu puneti mai mult de 2-3 picaturi. Mai parfumat nu inseamna neaparat si mai sanatos pentru piele. Incepeti apoi sa picurati usor apa de flori amestecand continuu. Este ca si cum ati face o maioneza. Nu turnati apa toata odata, s-ar putea ca in functie de calitatea uleiurilor folosite sa intre mai multa sau mai putina. Amestecati pana incepe sa se raceasca si sa faca un inel mai consistent pe margine. Daca vreti sa aiba un aspect frumos in borcan este momentul sa o turnati inainte sa se intareasca prea tare. Daca vreti mai multa apa in crema mai puteti adauga cu conditia sa amestecati pana la racirea aproape completa a amestecului. Daca vreti ca aspectul gras al cremei sa fie diminuat puteti dizolva in apa utilizata, cand este calda, o lingurita rasa de amidon alimentar.
Ingredientele mai "sofisticate" - unt de shea, de cacao- le puteti cumpara de pe net : breslo.ro, sideris, sau alte site-uri specializate in cosmetice handmade.
O zi frumoasa si o piele fina va doresc!

Un comentariu: