Despre lucruri frumoase, facute pe'ndelete si cu drag. Despre frumusetea fulgului de nea, despre bunatatea unei frunze de izma, despre perfectiunea florii de trandafir, despre...
luni, 28 martie 2011
Dulce sau amar? Despre gusturi - explicatii ayurvedice
Gusturile - dulce, sarat, acru, amar, iute sau astringent- sunt mult mai complexe decat par la prima vedere. Ayurveda are fiecare gust "impartit" in mai multe componente : RASA, VIRYA, VIPAK si GUNAS.
RASA reprezinta gustul primar pe care-l simtim pe limba
VIRYA este efectul pe care il are asupra digestiei. De exemplu virya fierbinte imbunatateste digestia iar virya rece o incetineste
VIPAK este efectul pe termen lung asupra metabolismului si a corpului - exista gusturi care pe termen lung "slabesc" si altele care "ingrasa" corpul.
GUNAS este calitatea gustului - usor sau greu, umed sau uscat. Se aplica oricarui gust si au efect atat imediat cat si in timp. Exista gusturi "grele" care consuma mai multa energie pentru digerare, gusturi "uscate" care deshidrateaza corpul, etc.
Aceasta clasificare a gusturilor este foarte utila in stabilirea unei diete optime in functie de constitutia personala - Vata, Pita, Kapha
Gustul DULCE este rece, greu, si umed. Apartine elementelor pamant si apa. Are un efect de incetinire a digestiei (VIRYA), creaza greutate si umezeala in corp de-a lungul timpului (VIPAK). Folosit cu moderatie are efecte benefice stimuland cresterea si "impamantarea" - aduce omul cu picioarele pe pamant. Excelent pentru constitutia de tip Vata, in cantitati mici este bun si pentru Pita dar este total contraindicat pentru Kapha pe care il incetineste mai mult decat trebuie.
Gustul dulce poate crea senzatia de iubire, de bine, satisfactie. Este calmant pentru sistemul nervos. In exces determina aparitia inertiei si complacerea in anumite situatii nefavorabile.
Gustul ACRU este fierbinte, umed si greu. Apartine elementelor pamant si foc. Are efect de stimulare a digestiei atat pe termen scurt - Virya fierbinte, cat si pe termen lung - Vipak fierbinte. Are un efect mediu de ingrasare si hidratare. Este foarte bun pentru constitutia tip Vata. Nu este bun pentru Pita deoarece stimuleaza in exces digestia iar pentru Kapha nu este indicat datorita retentiei de lichide in corp. Stimuleaza si revigoreaza corpul, te trezeste la realitate. In exces duce la aparitia invidiei, geloziei, pesimismului.
Gustul SARAT este umed si fierbinte. Apartine elementelor apa si foc. Focul ii ofera capacitatea de incalzire (stimulare) a digestiei pe termen scurt (Virya). Este intre dulce si acru - nu ingrasa atat de rau ca dulcele dar stimuleaza retentia de apa mai mult decat acrul. Pe termen lung este umed si greu (Vipak). Este benefic pentru Vata si nepotrivit pentru Pita si Kapha.
Cantitatile mici stimuleaza digestia si glandele corpului, ofera "greutate" personalitatii individului; cantitatile mari au ca rezultat un corp supra-imbibat cu apa si imobil/rigid inclusiv in gandire si actiuni.
Gustul IUTE este uscat, usor si fierbinte. Apartine elementelor foc si aer. Este cel mai stimulant gust pentru digestie (Virya). Isi pastreaza acelasi efect si in timp - fierbinte, uscat si usor (Vipak). Pentru Vata este recomandat numai in cantitati foarte mici si de preferat in combinatie cu alte gusturi mai umede. Potrivit pentru Kapha pe care o incalzeste.
Are efect asupra emotiilor - duce la emotii pasionale. In cantitati moderate incalzeste corpul si il pune in miscare. Are efect de curatare. Ideal de combinat cu alimentele greu digerabile. In exces are efect de agresivitate, manie, resentimente.
Gustul AMAR este un gust usor, uscat si foarte rece. Apartine elementelor aer si eter.Incetineste digestia si ofera o senzatie de usuratate si racire pe termen scurt (Virya) dar are efect de incalzire pe termen lung (Vipak). Gustul amar contrabalanseaza umezeala si greutatea gustului dulce cat si a celui sarat. Este benefic pentru Pita si Kapha si total contraindicat pentru Vata. Are efect asupra constiintei, ajuta clarvederea. In toate culturile, calatoriile sprituale sau viziunile sunt stimulate prin utilizarea de ierburi cu gust amar. In exces determina aparitia senzatiilor de raceala, durere, depresie.
Gustul ASTRINGENT apartine elementelor pamant si aer. Pe termen scurt incetineste digestia - Virya rece. Pe termen lung este usor, uscat si incepe sa se incalzeasca (Vipak). Foarte bun pentru Pita si Kapha, contraindicat pentru Vata pe care o stimuleaza in exces. Are efect de contractare si ingreuneaza circulatia lichidelor in corp. Ierburile astringente sunt foarte folositoare in oprirea hemoragiilor interne sau externe. Mental si emotional, in cantitati moderate promoveaza o experienta ascetica. Ajuta la abordarea directa a existentei, fara fasoane si zorzoane. In exces duce la pierderea chefului de viata si a interesului fata de cei din jur. In general gustul astringent nu exista ca atare in mod natural ci doar in combinatii care ofera echilibru.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu