marți, 13 aprilie 2010

Africa, Africa


Pentru ca prima calatorie pe care am facut-o in Africa s-a petrecut primavara, asa ma apuca un dor de ea in perioada asta….ceva de speriat. M-as sui in masina si dusa as fi!
Cu ce m-am intors din Africa (da, stiu ca e cam generic dar e mai scurt decat sa insir Maroc, Mauritania, Mali si Senegal ;) )?
Pai, intr-o ordine oarecare si nu completa :
A fost prima oara cand pur si simplu m-a izbit faptul ca nu-ti trebuie NIMIC ca sa fi fericit. Fericirea vine din tine si ti se intipareste pe fata printr-un zambet larg si trece prin tine catre ceilalti printr-o imbratisare. Ca poti sa te bucuri cu inocenta unui copil indiferent de varsta pe care o ai.
M-am intors cu prieteni noi – statul in aceiasi masina zi de zi timp de aproape o luna cu aceleasi persoane te leaga sau te scoate din minti. Am avut de fiecare data norocul de a avea parteneri extraordinari!
Ca diferentele culturale si cele de culoarea pielii sunt usor de trecut si nerelevante daca vrei.
“Mon frere, mon ami” este cea mai eficienta expresie de mediere si de abordare a problemelor, evident insotita de un zambet onest.
Si m-am intors indragostita de bucataria africana: de tadjin-ul marocan si de yassa senegaleza.
Ca sa va faceti o idée iata reteta:

Yassa de pui

6 bucati de pui (cel mai usor picioare si aripi sau un pui intreg casapit in bucati rezonabile)
4 lamai “de zeama” (sau 2 lamai galbene si 3 lime)
4-6 cepe marisoare, de preferinta albe
Jumatate de cana de ulei de arahide (sau de masline)
2-3 frunze de dafin
1 ardei iute
Sare, piper
Se serveste cu orez fiert sau cu cous-cous
Timp de preparare: 12-24 h pentru marinat; o ora pentru finalizare

Ceapa se taie in fasii subtiri; zeama de lamaie, uleiul, foile de dafin, piperul si ardeiul iute (dupa gust si toleranta) se amesteca si se sareaza.
Se amesteca ceapa cu sosul rezultat si se scufunda carnea in marinata (mai puneti zeama de lamaie si ulei daca este cazul). Se acopera bine si se lasa in frigider. Cu cat sta mai mult in sos cu atat carnea va fi mai parfumata si mai moale (mai ales daca folositi un pui de tara).
A doua zi se scoate carnea din sos, se scurge bine si se pune pe gratar. Ideal pe un gratar de carbune dar merge si pe aragaz. Scopul este prajirea zdravana a bucatilor de carne. Nu trebuie sa fie foarte bine patrunse dar este necesar sa fie rumene si usor arse la suprafata.
Separat se scoate ceapa din marinata scurgandu-se bine. Se caleste intr-o cratita suficient de mare incat sa cuprinda in final toate bucatile de pui si marinata.
Ceapa se tine pe foc pana devine aurie, cu foarte putine zone arse.
Se pune deasupra marinata si bucatile de pui prajite. Se fierbe la foc mic pana cand bucatile de carne se patrund bine si sosul se ingroasa.
Daca nu s-a facut carnea si v-ar mai trebui zeama este ideal sa adaugati un bullion de pasare sau in extremis apa.
Orezul se fierbe in apa cu sare si eventual cu un pic de unt pentru gust. Cous-cous’ul se prepara conform intstructiunilor de pe pachet. NB- cous-cous nu inseamna paste foarte mici!

Bon apetit mon amis!
P.S. Revin si cu o reteta de tadjin cat de curand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu