vineri, 28 ianuarie 2011

Un loc special din Bucuresti


Azi am fost in plimbare la "Bacania veche". Daca aveti drum in zona Barbu Vacarescu/Stefan cel Mare nu ratati o vizita. Este un loc desprins din alte vremuri: miroase in permanenta a ceva bun - cand am ajuns eu mirosea a placinta cu dovleac, tocmai se terminasera de facut poalele in brau si urmau niste biscuiti cu ciocolata :)- gasesti niste zacuste excelente, dulceturi pentru toate gusturile si ca masa sa fie desavarsita o selectie buna de vinuri si tot felul de alte bauturi.
In rest, condimente mai mult sau mai putin rare, siropuri, ciocolata de casa si ciocolata de fitze, uleiuri de toate neamurile - germeni de grau, avocado, argan, mustar- si cel mai mare sortiment de oteturi balsamice pe care l-am vazut, produse fara gluten, prajituri de casa, si o paine foarte frumos mirositoare.
Gazdele sunt foarte dragute si primitoare, o degustare se incropeste imediat iar atmosfera excelenta! Si au si pastai de vanilie ;)
http://www.bacaniaveche.ro/produse-bacanie/dulceata-de-lapte/ aruncati un ochi si apoi trageti o fuga.

miercuri, 26 ianuarie 2011

Crema pentru corp


Iarna majoritatea oamenilor se plang ca au pielea uscata. Frigul, apa bauta in cantitate mai mica- ca de este frig si parca nu-ti vine- si mai ales aerul uscat din casele noastre, uneori mult prea incalzite, actioneaza asupra pielii. Ce putem face? Beti ceaiuri calde care sa suplineasca apa, folositi umidificatoare sau in extremis puneti un prosop umed pe calorifere si ungeti pielea cu crema. Crema este preferabila unturilor deoarece uleiurile sunt emoliente iar partea umeda este hidratanta, asadar dublu avantaj.
Pentru ca nu sunt de acord cu cheltuirea banilor pe produse cosmetice cu compozitie aproape SF (daca citesti o eticheta trebuie sa stai cu wikipedia langa tine si tot nu cred ca le gasesti explicatii la toate chimicalele), va impartasesc o reteta extrem de simplu de realizat.
Necesar: recipient pentru preparare - din ceramica/sticla cu capacitate de aprox. 500g , un vas cu apa fiarta - pentru bain-marie, un instrument de amestecat - eu folosesc un pamatuf pentru ceai, borcan/cutie pentru crema.
Materie prima: ulei de masline 50g, ulei de soia 20g, ulei din samburi de struguri 50g, unt de shea 20 g, unt de cacao 20g, unt de cocos 50 g, ceara de albine 30 g, apa de flori - aproximativ 50 ml, uleiuri esentiale daca doriti o varianta parfumata.
Uleiurile folosite se pot infuza cu diferite plante: galbenele, trandafiri, levantica, fiecare dupa preferinte. Apa de flori poate fi si ea de trandafir, de flori de portocal, de lavanda sau orice alta varianta gasiti si va place. Daca nu aveti apa de flori puteti folosi apa distilata de la farmacie.
Se pune pe foc vasul cu apa si deasupra recipientul in care se va prepara crema - bain-marie. Se cantaresc ingredientele si toate , mai putin apa se pun la topit. Se amesteca incet pana la dizolvare fara a lasa uleiurile sa se incinga mai mult decat este necesar. Apa de flori se incalzeste si ea pana la aprox. 40-50 grade Celsius - nu trebuie termometru, se poate aprecia si la mana.
Uleiurile se iau de pe foc si se amesteca incet pentru a se racori, pana la o temperatura de aproximativ 50-60 grade Celsius. Daca vreti sa adaugati uleiuri esentiale pentru miros o puteti face doar dupa ce amestecul s-a mai racit. La temperaturi mai mari uleiurile esentiale se evapora si nu va ramane nici urma de miros. Nu puneti mai mult de 2-3 picaturi. Mai parfumat nu inseamna neaparat si mai sanatos pentru piele. Incepeti apoi sa picurati usor apa de flori amestecand continuu. Este ca si cum ati face o maioneza. Nu turnati apa toata odata, s-ar putea ca in functie de calitatea uleiurilor folosite sa intre mai multa sau mai putina. Amestecati pana incepe sa se raceasca si sa faca un inel mai consistent pe margine. Daca vreti sa aiba un aspect frumos in borcan este momentul sa o turnati inainte sa se intareasca prea tare. Daca vreti mai multa apa in crema mai puteti adauga cu conditia sa amestecati pana la racirea aproape completa a amestecului. Daca vreti ca aspectul gras al cremei sa fie diminuat puteti dizolva in apa utilizata, cand este calda, o lingurita rasa de amidon alimentar.
Ingredientele mai "sofisticate" - unt de shea, de cacao- le puteti cumpara de pe net : breslo.ro, sideris, sau alte site-uri specializate in cosmetice handmade.
O zi frumoasa si o piele fina va doresc!

luni, 24 ianuarie 2011

Uleiurile infuzate


Prepararea uleiurilor infuzate din plante

Uleiurile obtinute prin macerarea plantelor in uleiuri vegetale se numesc uleiuri infuzate. Acestea pot fi utilizate in locul uleiurilor de masaj simple sau ca materii prime in diverse produse cosmetice - sapunuri, creme, unguente.

De ce aveti nevoie? pai de plante si de ulei :D

Alegeti un ulei mai "gros", ca cel de masline pentru preparatele medicinale precum unguentele si alegeti uleiurile usoare pentru produsele cosmetice sau masaj- migdale dulci, samburi de struguri, ulei de orez.

Calitatea plantelor este foarte importanta. Cultivarea plantelor este o solutie ideala, insa nu intotdeauna posibila. Calitatea se poate determina prin miros, vaz si gust. Plantele uscate nu trebuie sa fie maronii si lipsite de viata, ci trebuie sa aiba aroma, culoare si, in mod ideal, sa fie cultivate organic. Nu depozitati plantele semiuscate in pungi de plastic. Daca pentru infuzare folositi plante proaspete utilizati-le cat mai repede dupa recoltare. Recoltarea plantelor se face la momentul de maxima concentratie a substantelor dorite. Frunzele se recolteaza inainte de maturitatea deplina, ca si lastarii verzi. Florile se recolteaza imediat dupa ce s-au deschis iar radacinile , in general, toamna dupa cadrerea frunzelor sau primavara inainte de vegetatie. Exista particularitati diferite pentru diverse soiuri de plante asa ca cel mai indicat este documentarea inainte de recoltare. Ca moment al zilei, recoltarea optima se face dimineata devreme inainte ca principiile volatile sa dispara sub actiunea soarelui.

Uscarea plantelor proaspete se face in locuri umbroase si bine aerisite. Cu cat este mai intunecat locul de uscare cu atat se va pastra mai bine culoarea plantei. Dupa ce s-au uscat plantele se pastreaza in pungi de hartie.

Uleiurile folosite trebuie sa fie in termen de garantie, sa nu aiba depuneri sau mirosuri nepotrivite. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este de preferat in locul celui rafinat - are mai multa vitamina E, care actioneaza ca un conservant. Este de preferat sa folositi un singur fel de ulei pentru o infuzare. Daca aveti nevoie de o cantitate mai mare puteti combina uleiurile dupa infuzare.

Cum se face?

Plantele uscate se toaca marunt, daca este cazul chiar si cu un blender - pentru radacini. Se pun intr-un vas - de preferinta de sticla- si se toarna ulei pana ce se acopera planta. Mai verificati peste o zi sau doua; s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati ulei. Pastrati amestecul intr-un loc caldut si amestecati zilnic, scuturand vasul. Temperatura ideala este de 21-26°C, insa fluctuatiile de temperatura nu dauneaza uleiurilor. Lasati amestecul la macerat doua saptamani. Uleiul se strecoara prin tifon si se pastreaza intr-un loc racoros. Este dificil de dat o masura pentru fiecare planta, deoarece acestea difera in textura, greutate si volum. Pentru a dubla concentratia, se poate adauga un alt lot de plante la acelasi ulei, care se va numi ulei dublu infuzat.

Puteti infuza pastai de vanilie, coaja de portocala si de lamaie (numai partea colorata) pentru miros. Pentru o frumoasa culoare portocalie puteti infuza felii de morcov. In functie de destinatia finala a uleiurilor posibilitatile sunt nenumarate.

Spor la treaba!

miercuri, 19 ianuarie 2011

Tura noua de flori de bonsai


Pentru ca i-a placut sa fie inflorit, admirat, mangaiat si laudat, dragul meu bonsai a mai pus de un rand de flori. Acum insa pe aproape toate ramurile multe perechi de bobocei.

luni, 17 ianuarie 2011

Despre uleiuri esentiale- partea III


Clasificarile intensitatii mirosului sunt dupa Appel iar clasificarea Yin- Yang apartine lui Tisserand. Intensitatea mirosului este diferita de viteza de evaporare, valori care se gasesc si ele in cartea lui Tisserand "Arta Aromaterapiei" pe care o recomand cu multa caldura.

Bergamota – intensitatea mirosului: 4

        • Yang

        • actiune antiseptica

        • stimuleaza pigmentarea pielii – pielea se pateaza daca este expusa la soare dupa utilizarea uleiului

Busuioc – intensitatea mirosului: 7

    • Yang

    • antiseptic , eficient pentru intepaturi de insecte

    • nerecomandat in sarcina(are actiune emenagoga si carminativa)

Cedru – intensitatea mirosului : 4

- Yang

    • antiseptic

    • iritant pentru piele in concentratie mare

Eucalipt – intensitatea mirosului : 8

    • Yin

    • antiseptic si diuretic

    • precautie in sarcina – are efect estrogenic

Fenicul – intensitatea mirosului: 6

    • Yang

    • carminativ digestiv, expectorant, galactogog, contine fitohormoni, bun antirid

    • precautie in sarcina datorita anetolului continut (efect estrogenic)

Geranium – intensitatea mirosului: 6

      • Yin

      • antiseptic, cicatrizant

      • precautie in sarcina (este stimulator al cortexului suprarenal, echilibreaza hiposecretia de estrogen)

Iasomie – Intensitatea mirosului: 7

    • Yang

    • sedativ nervos, antidepresiv

    • faciliteaza nasterea si este galactogog

Ienupar – intensitatea mirosului : 5

    • Yang

    • antiseptic, carminativ, rubefiant, astringent pentru pielea grasa

    • precautie in sarcina, are efect emenagog

Lavanda – intensitatea mirosului 5

    • Yang

    • antiseptic, cicatrizant, sedativ, bun pentru intepaturi de insecte

    • precautie in sarcina la concentratii mari (are efect emenagog)

Maghiran – de evitat in sarcina

Melissa – intensitatea mirosului: 6

    • Yang

    • vermifug, tonic nervos, sedativ

    • precautie in sarcina (are efect emenagog moderat)

Menta – intensitatea mirosului: 7

    • Yang

    • antiseptic, astringent, febrifug

    • precautie in sarcina

Musetel – intensitate miros: 9; NOTA:Ce cumparati din plafar pe post de ulei de musetel este un ulei infuzat pe care il puteti face si singuri acasa.

    • Yin
    • analgezic, antiseptic, antiinflamator, sudorific

    • musetelul roman contine 1% UE iar musetelul german 25% UE, in mod special azulene. Are culoare albastra

vineri, 14 ianuarie 2011

Uleiurile esentiale - II


Sugestii de dilutii pentru diverse metode de administrare

Masaj - 2-3%; 1% pentru femeile insarcinate, bolnavi si copii
Baie - 3-15 picaturi in cada cu apa
Compresa - 5 picaturi pentru vas de apa
Inhalatie - 3-5 picaturi la un vas cu apa fierbinte
Spalaturi - 3-5 picaturi la 1 l de apa
Baie la picioare - 5-10 picaturi la 1 l de apa
Baie de sezut - 5-10 picaturi
Apa de corp - 5-10 picaturi la 100 g apa
Spray de camera - 20 picaturi la 100 g apa
Gargara sau apa de gura - 1-2 picaturi la un sfert de pahar de apa
Alifie - dilutie de 3%

Precautii generale:

1. Nu folositi uleiurile esentiale direct pe piele. Acestea pot cauza arsuri, iritatii si fotosensibilitate. Exista cateva exceptii de la aceasta regula: se pot folosi uleiurile neiritante de levantica sau arbore de ceai nediluate pe arsuri, intepaturi de insecte, acnee si alte eruptii cutanate, cu conditia ca pielea sa nu fie extrem de sensibila. Daca un ulei esential va provoaca iritatie, dar totusi va doriti sa il utilizati si aveti siguranta ca iritatia nu se datoreaza unei alergii, puteti masa un amestec diluat pe pielea talpii piciorului. Uleiul nu va irita pielea si va intra in corp.

2. Folositi doar uleiuri esentiale pure din plante. Uleiurile pentru candela NU sunt uleiuri esentiale, indiferent de povestea spusa de vanzator.

3. Faceti un test de sensibilitate. Majoritatea persoanelor cu sensibilitate la arome sintetice nu sunt sensibile la uleiuri esentiale de foarte buna calitate. De asemenea, de exemplu, nu este obligatoriu ca persoanele sensibile la ceaiul de musetel sa fie sensibile si la uleiul esential. Daca sunteti nesiguri cu privire la un ulei, faceti un test cu o dilutie de 2% pe pielea cotului sau la ceafa, pe linia de contur a parului. 12 ore este o perioada suficienta de timp pentru a aparea vreo reactie. Daca observati roseata sau mancarime, incercati o dilutie mai slaba sau inlocuiti uleiul esential.

4. Utilizati cu precautie uleiurile esentiale ce produc fotosensibilitate. Uleiurile de citrice pot irita pielea, iar unele dintre ele pot chiar cauza pigmentarea pielii dupa expunerea la soare sau lampi solare. Acest fenomen apre mai ales la uleiul de bergamot, ce contine bergapten, un fotosensibilizator puternic, ce poate cauza reactii alergice puternice la unele persoane. (Exista si ulei esential de bergamot fara bergapten.) Uleiul de bergamot este urmat de cel de lamaie, presat la rece, portocal amar si, intr-o anumita masura, lamaie si grapefruit. Utilizati un astfel de ulei seara, sau asteptati 12 ore pana a va expune la soare. Un alt ulei care produce fotosensibilitate este si cel de sunatoare.

5. Folositi cu precautie uleiurile care irita membranele mucoase (delimitarea tracturilor digestiv, respirator si uro-genital) si pielea. Tineti de parte de ochi toate uleiurile esentiale.

6. Pastrati toate uleiurile esentiale departe de accesul copiilor mici. In general, cand folositi uleiurile esentiale ca remedii pentru copii, utilizati o treime sau o jumatate din doza obisnuita pentru adulti si selectati doar uleiurile netoxice.

7. Variati uleiurile utilizate. Este acceptabil sa folositi pentru ten acelasi amestec pentru o perioada indelungata de timp, fiind vorba de o portiune mica a corpului, insa aplicatii zilnice al aceluiasi amestec pe intreg corpul, vreme de peste doua saptamani, nu sunt recomandate. Cel mai bine este sa alternati uleiuri cu constituienti diferiti, cel putin la fiecare doua saptamani. Utilizarea neintrerupta a unor uleiuri expune ficatul si rinichii la constituienti chimici ce pot deveni toxici in timp.

8. Nu ingerati uleiuri esentiale in scopuri terapeutice. Autoadministrarea acestor uleiuri necesita experienta si instruire.

9. Folositi cu precautie uleiurile esentiale pentru persoanele in varsta, convalescente sau care sufera de afectiuni grave precum astm, epilepsie sau boli de inima.

10. Utilizati uleiurile cu precautie in timpul sarcinii, in special in primul trimestru. Chiar si uleiurile care sunt in general sigure, pot fi prea stimulante pentru femeile predispuse la pierderea sarcinii. Cele mai sigure uleiuri sunt cele florale precum: trandafir, levantica

11. Expunerea indelungata la un ulei esential poate cauza greata, dureri de cap, iritatii cutanate, probleme emotionale sau un sentiment de euforie. Aerul proaspat ajuta la depasirea acestor simptome.

Uleiuri esentiale ce creeaza fotosensibilitate:

angelica (Angelica archangelica)
bergamot (Citrus bergonia)
portocal amar (Citrus aurantium)
chimion turcesc (Cuminum cyminum )
lamaie (Citrus limon)
lamaie verde (Citrus aurantifolia)
virnant (Ruta graveolens)
verbina (Verbena officinalis)

Uleiuri esentiale ce irita membranele mucoase:

ienibahar (Pimenta officinalis)
scortisoara (Cinnamomum verum)
cuisoare (Eugenia caryophyllata)
oregano (Origanum vulgare)
cimbru (Satureja hortensis, S. montana)
menta (Mentha spicata)
cimbrisor (Thymus vulgaris), exceptand cimbrisorul de linalol (Thymus vulgaris linaloliferum)

Uleiurile esentiale ce irita pielea:

scortisoara (Cinnamomum verum)
cuisoare (Eugenia caryophyllata)
pinul pitic siberian (Pinus pumillo)
oregano (Origanum vulgare)
ardei (Capsicum annuum)
cimbru (Satureja hortensis, S. montana)
cimbrisor (Thymus vulgaris), exceptand cimbrisorul de linalol (Thymus vulgaris linaloliferum)
salcie himalaiana (Gaultheria procumbens)



vineri, 7 ianuarie 2011

Despre uleiuri esentiale- partea I


Uleiurile esentiale sunt substante volatile aromatice produse de plante si pot fi extrase sub forma de lichid. Desi sunt numite uleiuri, aceste substante nu contin materii grase: o picatura pusa pe o foaie de hartie nu va lasa nicio urma grasa, spre deosebire de uleiurile vegetale.
Regnul vegetal cuprinde cateva sute de mii de specii de plante, iar 4000 dintre ele produc esente aromatice. Totusi, doar cateva sute produc esente in cantitate suficienta pentru a putea fi extrase.
Extractia esentelor aromatice se face prin 3 procedee:
» presare la rece, pentru unele plante (citricele - a caror coaja contine uleiuri esentiale)
» extractie cu solventi, mai ales pentru florile fragile
» distilare, un procedeu inventat in secolul XI si utilizat frecvent in prezent
Extractia uleiurilor esentiale este costisitoare, din cauza cantitatii mari de materie prima necesara: este nevoie de cca 35 kg de plante pentru a obtine un litru de ulei esential si de mult mai mult in cazul unor plante precum trandafirii. Asa se explica preturile mari cerute pentru uleiurile esentiale veritabile. In industria parfumurilor se folosesc insa uleiuri sintetice, care nu sunt adecvate pentru aromaterapie si nici pentru preparatele cosmetice "corecte".
Uleiurile esentiale contin cateva sute de tipuri diferite de molecule, fiecare avand proprietati specifice (antiseptice, bacteriene, imunostimulatoare, decongestionante, etc.) Salvia, de exemplu, contine 250 molecule diferite, dintre care 75% provin din familia esterilor si 15% sunt monoterpene. Moleculele actioneaza in sinergie, ceea ce explica polivalenta uleiurilor esentiale si spectrul lor vast de actiune. Odata ce se cunosc proprietatile familiei de compusi si concentratia lor in uleiuri esentiale, se pot determina efectele acestora (benefice sau daunatoare).
Proprietatile uleiurilor esentiale nu trebuie niciodata amestecate cu cele ale frunzelor sau florilor unei aceleasi plante. De asemenea, nu trebuie confundate uleiurile esentiale, esentele culinare si parfumurile.
Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate in elemente chimice active si pot prezenta anumite riscuri. Unii compusi sunt agresivi asupra pielii sau a mucoaselor, altii pot fi toxici in doze mari sau utilizate pe o perioada lunga de timp. Uleiurile esentiale nu trebuie in principiu sa fie ingerate in stare pura. Ca in cazul tuturor medicamentelor, trebuie sa va conformati recomandarilor de utilizare exprimate de un medic specialist sau un aromaterapeut atestat.
In sfarsit, trebuie stiut ca una si aceeasi planta poate include specii diverse, fiecare avand componente diferite. De exemplu, lavanda (Lavandula) are mai multe specii, printre care officinalis, latifolia, stoechas, etc. Prin urmare, numele latin intreg este cel care indica specia de planta. Locul de cultura (clima, altitudine, compozitia solului) poate de asemenea influenta compozitia chimica a unei plante si implicit calitatea si compozitia uleiului esential extras.

Uleiurile esentiale se pastreaza departe de lumina si caldura. Daca sunt pastrate in conditii optime, uleiurile "adevarate", nediluate,-absolutul- sunt valabile si cativa ani de zile. Uleiurile care dureaza cel mai mult si devin mai bune pe masura ce trece timpul, sunt de obicei rasini dense, precum tamaia si smirna, esente lemnoase precum santalul, radacini precum cea de vetiver (Chrysopogon zizanioides) si alte uleiuri, inclusiv nard si patchouli.

In aromaterapie, ca si in parfumerie de altfel, uleiurile esentiale sunt adesea clasificate dupa nota (nota de varf, nota de mijloc sau inima parfumului si nota de baza). Nota reprezinta ritmul in care uleiul se evapora, sau cat de mult persista mirosul. Pentru a crea un produs cosmetic cu un miros "rotund" trebuiesc incluse uleiuri apartinand tuturor celor trei categorii:

Notele de varf rezista cel mai putin, dar sunt cele mai stimulatoare. Parfumul rezista intre 3 si 24 de ore. Exemple de note de varf sunt: busuioc, bergamota, coriandru, eucalipt, lamaita, portocal amar, menta, salvie, cimbru.

Notele de mijloc au o durata medie de evaporare si au un parfum puternic, ce dureaza 2-3 zile. Exemple de uleiuri de mijloc sunt: roinita, musetel, fenicul, geranium, isop, ienupar, levantica, rozmarin.

Notele de baza se evapora cel mai lent si dureaza pana la o saptamana. Acestea au o aroma dulce si relaxanta, cu un efect recomfortant asupra corpului. Exemple de note de baza sunt: cedru, cuisoare, tamaie, ghimbir, trandafir, santal.

In episodul urmator: sugestii de dilutii, precautii generale in utilizarea UE, lista detaliata a uleiurilor cu probleme, lista cu intensitatea mirosului (din tratatul lui Louis Appel) si daca sunteti cuminti si o clasificare "Yin - Yang" dupa Robert Tisserand.

O zi cu un parfum minunat!


joi, 6 ianuarie 2011

Catre Parintii Divini


Parinti ai nostri care sunteti in Ceruri,

Mama si Tata ai Universului,

Voi creati tot ce vietuieste in Lumina.

Sfant pentru noi este Numele Vostru
Concentrati-va Lumina in noi,
Vie imparatia Voastra, faca-se voia Voastra.
Creati Imparatia Voastra acum, prin unitatea dintre

inimile inflacarate si mintile supuse ascultarii
Precum in Cer asa si pe Pamant
Vointa Voastra unica apoi sa actioneze la unison cu a noastra,

In toate Universurile si, la fel, in toate fiintele si formele.
Painea noastra cea spre Fiinta, dati - ne-o noua astazi
Dati-ne ceea ce ne este necesar in fiecare zi pentru binele nostru si pentru a constientiza.
Iertati-ne noua greselile noastre si invatati-ne pe noi sa iertam gresitilor nostri.
Dezlegati-ne din franghiile neiertarilor si neacceptarilor care ne leaga,
Si invatati-ne pe noi sa dezlegam franghiile neiertarilor si asteptarilor cu care-i legam pe altii.
Caci a Voastra e Imparatia, Puterea si Slava, acum si pururea si in vecii vecilor.
Noi ne indeplinim adevarata menire unind Cerul cu Pamantul.

Ea ne reinoieste, veac dupa veac, puterea de a actiona prin Iubire.
Cerem aceasta cu fermitate, cu convingere cu nadejde si cu credinta, din toata Fiinta noastra.

Amin.